Dit is de eerste van een serie van 5 blogs waarbij we de 5 relatiewerelden induiken. Bij het woord relaties en zeker bij het woord relatietherapie of relatiecoaching denk je vrijwel automatisch aan de partnerrelatie. Wanneer we uitzoomen dan kun je zien dat alles in de wereld relationeel is. Alles is met elkaar verbonden. Alles staat in verhouding tot iets anders en daarmee kun je spreken van ‘relaties’ in de breedste zin van het woord.

De vijf relatiewerelden die ik onderscheid zijn; 
De natuur – familie – sociale netwerk – partner – spirituele relatie

En op ieder van deze werelden ervaart de moderne mens een kloof, struggles en hebben we uitdagingen om aan te gaan. Iedere wereld komt ook met zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen. In deze aflevering focus ik op de relatie met de natuur. De andere komen in de volgende blogs aan bod. De natuur als wereld van relaties. Er zijn verschillende aspecten in de wereld van de natuur waar jij je mee verbonden kunt voelen.

Allereerst is er de fysieke plek op aarde, waar je bent, waar je woont. Het landschap.
En woon jij op een plek waar je je ook thuis voelt? Zijn er plekken waar je een diepe connectie mee ervaart? Wat is dat voor jou? Is het bij voorbeeld het bos, of juist het strand? De bergen of een uitgestrekte toendra? Hoe voel jij die verbondenheid?

Ten tweede zijn er de andere bewoners op een plek. De andere soorten. Native culturen spreken ze over hun ‘broeders en zusters’. Wie is daar nog meer behalve jij? En zelfs in een stad heb je stukjes natuur. De stadsduiven maar ook in de parken leeft er van alles.
En ken jij namen van andere bewoners van die plek? Ken je planten of dieren? Ken je wellicht ook hun gedrag of routines? Waarom doen wat ze doen?

Als derde element is er het weer en de seizoenen
Iedere plek op aarde heeft zijn eigen weerskenmerken. Op sommige plekken zijn er maar twee seizoenen op andere onderscheiden ze er acht. Wij kennen er vier. Hoe ben jij verbonden met de seizoenen en de elementen door het jaar heen? Heb je een favoriet seizoen?

Dit zijn al drie verschillende manieren van verbondenheid. En diep van binnen zijn we nog steeds jagers en verzamelaars. En ook al halen we ons eten uit de supermarkt het moet wel ergens groeien. En zonder gecultiveerde landbouw zou je het zelf in het wild moeten plukken. Ik denk dat de gemiddelde middeleeuwse mens veel meer connectie had met de natuur dan wij vandaag de dag. Dan hebben we het over een paar honderd jaar geleden.

Stel je voor dat een leeuwin niet weet of snapt hoe ze moet jagen? Dat zou absurd zijn. Maar de meeste moderne mensen kunnen nauwelijks een eetbare plant vinden in het wild en dat is jammer.

Daarmee zijn we een stukje van onszelf verloren. Van onze mensenziel, wie we diep van binnen zijn. De problemen van deze disconnectie, het afgescheiden zijn van de natuur komt tot uiting in vervuiling, vergiftiging, vernietiging en uitputting van de natuurlijke bronnen. Dat dit probleem groter is dan jij en ik, is duidelijk. En dat gaan we ook niet zomaar oplossen. Dit is dus de kloof van de moderne mens in deze wereld van relaties.

En de bijbehorende uitdaging is om onszelf opnieuw te verbinden met de natuur. Te werken aan actief relatieherstel of onderhoud.

Leren om je thuis te voelen tussen, gras, beestjes, bomen, geluiden. Misschien ook wel in de nacht, het donker met de maan, de sterren en de uilen. Kunnen genieten van de seizoenen, de wisseling van energie, het weer en de elementen. Leren wie of wat er nog meer leeft. De namen kennen en vervolgens het gedrag. Als alles wat vliegt: vogel heet dan hebben de unieke soorten weinig waarde. Wanneer je weet dat het ene geluid van een merel is, het andere van een zanglijster en de volgende van een specht dan heb je al zoveel meer verbinding dan: vogel! Alles in de wereld wordt dan uniek net zoals jij uniek bent.

Iedere relatiewereld heeft zijn eigen kwaliteiten. In contact zijn met de natuur verlaagt stress en is goed voor ‘het algemene welzijn’.
Eigenlijk wil ik stellen dan het omgekeerd is. Van oorsprong ben je onderdeel van de natuur. Wanneer je je te lang afzondert is er de kans dat je daar stress van krijgt.

De natuur is ook zonder oordeel. Er is geen goed of fout. Er is wat er is. De natuur is dus  niet alleen lief en mooi en groen. Het beeld van een zorgende moeder aarde is een mooi beeld dat soms waar is. En tegelijkertijd is het maar een half beeld. De natuur is net zo goed, angstaanjagend, vernietigend en dodelijk. Maar zonder de natuur en zonder de andere soorten, de dieren & planten kunnen wij simpelweg niet bestaan. Afgespiegeld tegen de eeuwige cyclus van de seizoenen, de golven die maar blijven komen kunnen we soms onze eigen zorgen relativeren. De natuur geeft geen advies, vraagt je niet om een verklaring. Het kan ontzettend fijn zijn om met je vragen en gedachten gewoon een keer naar buiten te gaan. Soms krijg je zonder dat je weet waar het vandaan komt een ingeving of vind je een antwoord, in jezelf.

En een laatste kwaliteit; in contact staan met de natuur kan bijna altijd. In stedelijke gebieden is de uitdaging wat groter maar zodra je de deur uitgaat ben je al buiten en heb je in ieder geval al de elementen, de seizoenen en hopelijk ook een natuurgebied binnen reisafstand.

Met iedere maaltijd die je eet, ook al komt je komkommer uit de supermarkt ben je verbonden met de insecten, de planten de dieren. We hebben er een relatie mee, of je nu wilt of niet en daarom is het de aandacht waard.

En een hele kleine oefening die ik je wil meegeven is een oefening van verwondering. Wanneer je de volgende keer buiten bent kijk dan of je iets nieuws van de natuurlijke wereld kunt zien. Iets wat nooit eerder zo is opgevallen?

Wat trekt jouw aandacht? Een bloem in het park, een vogel die zingt, een torretje op een pad. Kijk er eens naar. En zie dat dit de wereld is van deze plant of dit dier. Het is daar, leeft daar, eet daar en is daar helemaal voor zichzelf in zijn eigen wereld van onzichtbare verbindingen en jij bent via allerlei schakels onderdeel van die wereld. Het is niet nodig om namen te weten. Hoe meer je met verwondering gaat kijken, hoe meer je gaat zien en hoe meer je je gaat verbinden met die wereld. Wanneer je het leuk vind kun je altijd nog een app op je telefoon zetten om planten en dieren mee te identificeren en ook de namen te leren. Tot zo ver over deze relatiewereld. Lees binnenkort meer over de andere 4 relatiewerelden.