Laten we de relatie onder de loep nemen
We praten met 1 woord over een relatie terwijl dat een enorm complex geheel is tussen mensen. We moeten aan onze “relatie werken”, maar waar precies doel je dan op? Definities zijn vaak lastig goed op te stellen. Zie het maar eens in een kernzin goed samen te vatten. Leuker vind ik het om het vanuit allerlei kanten goed te belichten en te onderzoeken wat nu echt helpt om mee aan de slag te gaan. Zo kwam ik op de vijf elementen in de relatie. Aarde, Lucht, Water, Vuur & Spirit (ether). In deze blog licht ik deze vijf verschillende onderdelen toe.
Je relatie heeft Organisatie nodig (aarde)
Zonder praktische afspraken heb je een ‘we-zien-het-wel’ relatie, beetje flierefluiten en fijne intimiteit als het uitkomt. Dat is leuk en aardig maar het brengt je nergens. Wil je samen ergens wonen dan zul je toch echt moeten gaan organiseren, hoeveel geld komt er binnen. Kun je kopen of huren? Waar wil je wonen, wat als er nu geen woning is? Wil je kinderen? Heb je al kinderen? Wie brengt ze naar de opvang of naar school. Dit heeft allemaal afspraken nodig. Stel je voor dat je beide zou denken: oh ik dacht dat jij de kinderen wel zou wegbrengen? Dat werkt niet. Als de boel eenmaal een organisatie heeft dan gaat dat vervolgens ook wel een tijdje mee. Dan kun je varen op de afspraken die er liggen, wat ook weer ruimte geeft voor de andere relatie onderdelen.
We moeten praten..... (Lucht)
Niet iedereen is goed in gesprekken. Zeker niet iedereen vind het fijn om samen te praten. Dat voelt soms zo zwaar. Als er ‘gepraat’ moet worden nou berg je dan maar. Dan komen de opgespaarde verwijten op tafel. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Samen praten is te oefenen, te leren. Ik vraag me ook wel af of het iets in onze cultuur is, dat we niet zoveel zeggen wat we werkelijk vinden totdat het eigenlijk ‘te laat’ is. Maar dat is een leuk filosofisch onderwerp voor een andere blog. Want iets eerlijk zeggen op het juiste moment getuigt wat mij betreft juist van ‘liefde’. Zie het als een uitnodiging om dit eens te onderzoeken als je het heel moeilijk vindt om in gesprek te gaan. De andere kant van praten is luisteren. En ook hier zit iets in onze cultuur. We luisteren meer om te verdedigen dan om te begrijpen. Alleen al om het eerste onderdeel ‘aarde’ goed te organiseren is het prettig om even goed te kunnen overleggen, praten en luisteren.
Ervoor willen gaan, commitment (Water)
Laten we eerlijk zijn, het is niet altijd leuk. Het is gewoon onmogelijk om constant op een roze wolk te lezen of in een roes te zitten. Je moet er dus echt voor willen gaan, voor die relatie. En dat betekent dat je zowel open mag staan voor je eigen gevoelens en emoties en tegelijkertijd voor die van je partner. Je komt grenzen tegen, die van jezelf, die van de ander. Water is altijd een element geweest van de mysterieuze kanten. Stille wateren, diepe gronden. Het element water gaat dus over de ‘zachte kanten van de relatie’, over veiligheid, vertrouwen, loyaliteit, emoties en commitment. Hier zitten ook de niet gecommuniceerde afspraken. De ongeschreven regels. Juist wanneer er hier iets iets mis gaat is het zo pijnlijk.
Je overgeven aan de ander (vuur)
Intimiteit hoort bij een partnerrelatie. Als het niet over partnerrelaties gaat zou je dit onderdeel als samenzijn kunnen lezen. Maar nu bedoel ik dus de fysieke intimiteit en seksualiteit. Je letterlijk bloot geven aan de ander. Overgave. Hierin is het vertrouwen en de veiligheid noodzakelijk. Dit is ook een verhaal van biologische kanten. Het gaat over hormonen, verlangen, aantrekkingskracht. Lichamelijk contact helpt om je steeds weer te blijven verbinden met de ander. Maar soms werkt een lijf niet mee of wat als behoeften van de een niet matchen met die van de ander? Wat doe je dan? Je seksualiteit is van jou, alleen je hebt die ander wel nodig om de samen-experience te hebben. Intimiteit of de onthouding ervan kan in sommige relaties een machtsmiddel worden. En begrijp me niet verkeerd, ook relaties zonder fysieke aandacht kunnen hele sterke en fijne relaties zijn. Het belangrijkste is dat je hier samen een weg in vindt.
Je relatie laten leven (Spirit)
Het laatste element is ‘ether’, het is de levenskracht in alles. Het extra laagje waarmee de dingen gaan stralen en gaan leven. Ik vind het nog mooier om dit element ‘spirit’ te noemen. Als de ‘geest’ die ergens in leeft. Niet dat het letterlijk gaat om een geest. Het is meer dat ik daarmee wil aanhaken op een andere level dan het praktisch, mentaal, communicatieve of intieme deel. Het gaat om de zingeving en vinden van betekenis samen! De vraag: Wat vinden jullie belangrijk in de relatie? Welke waarden liggen daaronder? Voorbeelden van waarden zijn: vertrouwen, veiligheid, genieten of bijvoorbeeld muzikaliteit, humor, vriendschappen of reizen. Als je weet welke waarden jij en jullie belangrijk vinden dan kun je vervolgend onderzoeken hoe je daar uiting aan gaat geven. Hoe ga je jullie relatie het toonbeeld laten zijn van de waarden die voor jullie zo belangrijk zijn? Kortom hoe vertaal je een waarde zoals bijvoorbeeld ‘vrijheid’ naar de dagelijkse dag?
Wat is jullie power element?
Misschien is deze blog een aanleiding om eens met bovenstaande punten na te gaan hoe de relatie er voor staat. Geef alle elementen eens een cijfer tussen de 1 en de 10 en leg jullie uitkomsten naast elkaar. Denken jullie hetzelfde over de verschillende onderdelen? Welke onderdelen scoren goed? Welke is het meest of best vertegenwoordigd? En waar wil je aandacht aan besteden? Een relatie die nog niet goed georganiseerd is heeft namelijk ander soort oefeningen nodig dan waarbij je het gesprek meer wilt openen. En kijk vooral ook wat er goed gaat en hoe jullie dit hebben gerealiseerd. Blijf dat vooral ook doen want dat is jullie power-element!